Artikel: De Vertelknuffel als geduldige vriend
'Klik-magazine', het kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg interviewde ons en schreef een integer verhaal over de essentie van de Vertelknuffel.
Klik op de foto om de tekst te lezen.
(red. Klik-magazine)
Ook Marian Van Hattem heeft voor pleegdochter Melanthi een SamBuddy te leen gekregen. Melanthie [10] die niet aangeboren hersenletsel en een hechtingsstoornis heeft, heeft de knuffel liefdevol Oena genoemd. Melanthi pikte het gebruik van Oena snel op.
“Ze begreep direct dat ze haar verhalen kan opnemen en dat ik die dan later kan afluisteren. Om Melanthi te stimuleren iets te vertellen heb ik vragen opgenomen die de knuffel aan haar kan stellen.”
Marian licht toe dat Melanthi een van de eerste keren dat ze met de knuffel speelde hem gebruikte om iets te vertellen dat ze niet rechtstreeks aan haar pleegmoeder durfde te zeggen. Dat Melanthi heel goed begrijpt hoe de knuffel werkt, bleek uit het feit dat ze daarna de knuffel aan haar pleegmoeder gaf en vroeg of ze het wilde afluisteren.“Toen ik dat had gedaan kon ik er rustig met haar over praten.
"Op een ander moment gebruikte Melanthi de knuffel om een voor haar emotioneel beladen verhaal te vertellen. Later hebben we het voorval uiteraard ook samen besproken. Ik dacht dat de knuffel een soort surrogaatmoeder zou worden en de communicatie tussen Melanthi en mij zou overnemen. Maar ik heb ervaren dat het juist een toevoeging en verdieping van onze communicatie is.”