— Lex Hupe —

Noodzaak?

Noodzaak?

Onze vertelknuffel biedt uitkomst wanneer een kind even door een emotionele piek heengaat, en er niemand in de buurt is die daar - op dat moment - voor beschikbaar is...

Sambuddy is een knuffel (een echte, zachte, knuffelige knuffel) die vragen kan stellen. En als je de opnameknop indrukt dan neemt ie je spraak op.

De Vertelknuffel kan een functie hebben wanneer een kind even in de kreukels zit en dan geen uitlaatklep heeft. Bijvoorbeeld bij het slapen gaan. Of als er een oma dood is gegaan. Of als de vader of moeder heel erg gemist wordt. Als je even niet uit je woorden kon komen en toen verkeerd begrepen werd. Als er geen tijd voor je was bij die moeilijke operatie. Als je bij een clubje wilde meespelen en je werd afgewezen.

Stel je voor: je bent op het schoolplein voor de zoveelste keer gepest. Je moet naar binnen en de les begint weer. Maar jij zit met die heftige emotie. Het gaat echt niet lukken om je ervaring aan de juf te vertellen in een volle klas. Ze heeft geen tijd, het programma moet af/ Bovendien is het hartstikke bedreigend om je ervaring te vertellen waar de pesters bij zitten. Nee, dat gaat niet gebeuren. Maar toch wil je wel gehoord worden. Dan heb je veel meer baat bij een een-op-een situatie.

Maar... die piek in de emotie is een essentieel moment in het verwerkingsproces. Even je ei kwijt. Dat kan bij de vertelknuffel. Op een later tijdstip kan dan dat veilige gesprek volgen (privacy). De heftigheid is er dan vanaf, en je kunt het hele verhaal doen. Kan je die emotie niet kwijt dan krop je hem op. Op den duur ga je geloven dat er geen plaats is voor jouw emoties en dat gaat aan je zelfbeeld vreten.

Sommigen zeggen dan: je gaat toch niet het menselijke contact vervangen door technologie? Integendeel, het zal juist echte communicatie van mens tot mens op gang gaan brengen. Trouwens, kinderen hebben van die beperking dat het 'maar' een robot is en geen 'echt' mens sowieso geen last. Ze geloven ook in Sinterklaas. Of in feeën, eenhoorns of zeemeerminnen. Een imaginaire vriend die altijd beschikbaar is, geen oordeel heeft en je niets oplegt, ook al is het een techvriend, het werkt, zo hebben we gemerkt. Het antwoord op de vraag uit de titel is dus zeker bevestigend.

JA, ik wil een Vertelknuffel