— Raoul Postel —

Hoe zit het met de privacy van de Vertelknuffel?

Hoe zit het met de privacy van de Vertelknuffel?
Eén van de functies van de Vertelknuffel is de mogelijkheid om opnames te maken. Jouw kind kan zijn verhaal kwijt aan de knuffel, wat een zorgverlener vervolgens kan beluisteren. Maar, hoe zit dit dan met de privacy? We leggen het je uit!

Wat is de Vertelknuffel?

De Vertelknuffel wordt ingezet voor zorgintensieve kinderen. Het kan voor hen lastig zijn zich goed te verwoorden. Ook willen ze soms juist praten wanneer het even niet zo goed uitkomt. ‘Later’, werkt dan niet. De emoties zijn er nu. Een zorgintensief kind dat zijn emoties niet goed kan uiten, kan gefrustreerd raken. De Vertelknuffel kan audio afspelen die van tevoren is opgenomen. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn die aan het kind worden gesteld. Ook kan het verhaal dat het kind vertelt worden opgenomen. Zo kan een ouder of een zorgverlener dit later terugluisteren. Maar hoe zit dat met de privacy? Er kan zeer gevoelige informatie op de opnames staan.

Geen verbinding met het internet

Je hoeft niet bang te zijn dat opnames die op de Vertelknuffel worden gemaakt, zomaar op het internet komen. De knuffel heeft geen verbinding met het internet. Hij heeft wel een access-point, wat betekent dat je zelf kunt bepalen wanneer de knuffel verbinding maakt met het wi-fi netwerk. De audio staat op een beveiligde plaats, waar je zonder wachtwoord niet bij kunt komen. De ouders of de begeleiders hebben de audio-opnames.

Opnames op een SD-kaart

De opnames worden opgeslagen op een SD-kaart. Deze krijg je niet zomaar uit de knuffel en zit er goed in weggewerkt. En komt die kaart dan toch bij de verkeerde persoon in handen? Dan kunnen ze zonder wachtwoord niet bij gevoelige informatie komen. Niet alles hoeft opgenomen te worden. De knop van de Vertelknuffel moet ingedrukt blijven om alles op te nemen wat er wordt verteld. Als een kind dus niet constant de knop indrukt, wordt er niets opgenomen. Een kind kan er dus ook voor kiezen om een heel verhaal te vertellen, zonder dat het wordt opgenomen. Er wordt hierdoor ook niet zomaar iets per ongeluk opgenomen.

Maak duidelijke afspraken

Maak onderling duidelijke afspraken over de audio. Zorg dat het kind begrijpt waarom er opnames gemaakt kunnen worden. Als zorgmedewerker is het belangrijk dat niet al je collega’s zomaar bij de audio kunnen komen.

Zie de Vertelknuffel als hulpmiddel

De Vertelknuffel is echt een hulpmiddel. Als Gever bepaal je dus ook hoe je de knuffel kunt toepassen. Er zijn talloze situaties te bedenken dat een opname juist wel helpt. Stel je voor dat een kind bijvoorbeeld iets traumatisch heeft meegemaakt. Hij hoeft het dan één keer te vertellen aan de knuffel en daarna kan een zorgverlener het meerdere keren naluisteren. Het kind hoeft die rotervaring niet telkens te herbeleven. Maar er zijn ook situaties te bedenken waarbij een opname juist niet nodig is. Bijvoorbeeld omdat het voor het kind fijn is om emoties te uiten die níet bij een
zorgverlener terecht komt.

Toekomstplannen

We hebben veel plannen en ideeën met de Vertelknuffel. Zo kijken we naar de mogelijkheid om één knuffel in te zetten voor meerdere kinderen. Handig, bij bijvoorbeeld een zorggroep. We denken dan aan bijvoorbeeld meerdere profielen. Ook dan blijft privacy erg belangrijk. We willen niet dat gevoelige informatie bij de verkeerde persoon terechtkomt. Het mag niet zo zijn dat ouders bijvoorbeeld per ongeluk de opname van een heel ander kind te horen krijgen. We zullen daarom bij elke ontwikkeling die we doen altijd aan de privacy blijven denken. Het gaat om het kind en zijn privacy moet goed zijn geregeld.

We hebben we de Vertelknuffel door een beveiligingsexpert laten controleren en daar waar nodig, de beveiliging versterkt. Kijk hier voor een uitgebreide toelichting van de technische privacy-aspecten.