— Raoul Postel —

Hoe zit het met de privacy van de Vertelknuffel?

Hoe zit het met de privacy van de Vertelknuffel?

Privacy en de Vertelknuffel… hoe zit dat eigenlijk?

Het gaat hier om kinderverhalen. Die wil je niet jaren later ergens online terughoren. Daar wil je absolute controle over!

Wat is de Vertelknuffel?

De Vertelknuffel wordt ingezet voor zorgintensieve kinderen. Het kan voor hen lastig zijn zich goed te verwoorden. Ook willen ze soms juist praten wanneer het even niet zo goed uitkomt. ‘Later’, werkt dan niet. De emoties zijn er nu. Een zorgintensief kind dat zijn emoties niet goed kan uiten, kan gefrustreerd raken.

Hoe werkt het?

De Vertelknuffel kan audio afspelen die van tevoren is opgenomen. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn die aan het kind worden gesteld. Ook kan het verhaal dat het kind vertelt worden opgenomen. Zo kan een ouder of een zorgverlener dit later terugluisteren.

Het kind kan z'n verhaal zelf opnemen op de knuffel. Zo lang en wanneer het maar wil. De gever van de knuffel kan door verbinden met de app de verhalen terugluisteren. Deze app staat alleen op de knuffel en benader je via een beveiligde,  offline wifi-verbinding met unieke toegangscode.

Maar... Het betreft hier dus kinderverhalen. Die wil je niet jaren later ergens online terughoren. Daar wil je absolute controle over.

Geen verbinding met het internet

Daarom is de Vertelknuffel niet met internet verbonden en kan alleen degene met toegang tot de Vertelknuffel, de verhalen terugluisteren tot maximaal een meter of 20 van de knuffel. Dat is ook de reden dat de knuffel niet geautomatiseerd terug praat. Daar heb je zware spraak-software voor nodig die alleen via een internetverbinding werkt. Dat willen we nu niet.

Opnames blijven in de knuffel

De opnames worden opgeslagen in het 'hart' van de knuffel en kun je er fysiek niet afhalen. Niet alles hoeft opgenomen te worden. Als een kind de opnameknop niet ingedrukt houdt, wordt er niets opgenomen. Een kind kan er dus ook voor kiezen om een heel verhaal te vertellen, zonder dat het wordt opgenomen.

De knoppen liggen dieper de behuizing, wat er voor zorgt dat er niet zomaar iets per ongeluk opgenomen als de knuffel met de knoppen op een harde ondergrond ligt... Door de verhoogde behuizing kun je de knoppen overigens wel goed door de stof heen voelen.

Waarom toch een download-knop?

Via de app kun je de ingesproken verhalen eenvoudig wissen. Maar je kunt ze ook downloaden naar je computer… Oei! Hoor ik je denken… en terecht, want zodra je download neem je de verantwoordelijk voor de opnames over van de Vertelknuffel.

Waarom dan toch een download-knop?

Opnames kunnen relevant zijn bij de behandeling van bijvoorbeeld trauma’s. Zo spraken wij ooit met Philadelphia Zorg over dat kinderen hun trauma vaak aan meerdere instanties moeten vertellen. Een zwaar proces voor het kind. Zo’n opname kan dit beperken, evenals de resterende client-gesprekken om het trauma te achterhalen….In dit voorbeeld gaan we dan wel uit van professionele hulpverleners die weten wat ze doen.  Opnames van verhalen kunnen ook een toevoeging zijn aan een EPD (Electronisch Patienten Dossier).

Zie de Vertelknuffel als hulpmiddel en maak duidelijke afspraken

We sluiten daarmee mogelijk privacy-misbruik van de Vertelknuffel niet uit. Dat zou onrealistisch zijn. Deze Vertelknuffel is geen speelgoed. Het vertrouwen tussen het kind en de gever van de knuffel is ‘key’. En kinderen zijn intuïtief sterk: als t kind de gever niet vertrouwt, zal t weinig loslaten.

Maak daarom duidelijke afspraken over de opnames. Zorg dat het kind begrijpt waarom het zelf opnames kan meken en wie deze beluistert. Het belangrijk dat niet iedereen zomaar de app kan openen. Laat de toegangscode dan ook niet rondslingeren of pas deze desgewenst aan via de app.

Meerdere kinderen op 1 knuffel

De knuffel is ook uitgerust met een pasjes-lezer (RIFD). Hierdoor kunnen meerdere kinderen hun eigen verhalen- en vragen-omgeving hebben op 1 knuffel. Middels het pasje van het kind, kun je dan alleen zijn of haar opnames terug luisteren.

We hebben we de Vertelknuffel door een beveiligingsexpert laten controleren en daar waar nodig, de beveiliging versterkt. Uiteraard willen we zoveel mogelijk vragen hierover wegnemen. Dus laat het ons vooral weten als je je zorgen maakt over de Privacy. En misschien leid je vraag naar verbeteringen in de knuffel?

Kijk hier voor een uitgebreide toelichting van de technische privacy-aspecten.

JA, ik wil een Vertelknuffel