— Wilma Kaptein —

4 Manieren waarop een zorgintensief kind beter in zijn vel komt te zitten

4 Manieren waarop een zorgintensief kind beter in zijn vel komt te zitten

Je voelt je ontzettend machteloos als je een zorgintensief kind hebt dat duidelijk ergens mee zit, maar er nog niet over kan of wil praten. Je kind voelt zich ellendig, barst snel uit, speelt niet lekker en pikt te weinig op in de klas....

En voor jou als ouder of begeleider is het ook lastig: hoe kun je jouw kind gericht verder helpen, als je niet eens weet wat er speelt? Deze blog beschrijft de tips waardoor een zorgintensief kind beter in zijn vel komt te zitten.

1. Je kind moet zich kunnen uiten

Het kan voor kinderen erg lastig zijn om te verwoorden wat er is. Zeker tegen een volwassene. En zeker wanneer je kind eigenlijk niet goed weet wat hij voelt. Hij kan zich ongemakkelijk voelen, als zijn ouders of begeleiders hem niet snappen, waardoor praten nog minder goed gaat. Door jouw reactie, gezichtsuitdrukking of lichaamshouding, voelt een kind dat jij er iets van vindt. Sommige kinderen voelen dit haarfijn aan. Zij geven dan een sociaal wenselijk antwoord. Het is dus belangrijk dat je kind zich vrij en veilig voelt om te praten op een manier die bij hem of haar past.

2. Je kind kan ook praten als er even geen tijd is

Zul je altijd zien: heeft jouw kind behoefte aan aandacht, ben jij heel erg druk met een andere taak, is de begeleider net druk met de groep, of is er op dát moment geen ruimte bij een begeleider. Misschien blokkeerde het kind op school, werd het gepest. Misschien wilde hij iets tegen papa
zeggen, maar ging hij in plaats daarvan naar mama toe met een vraag. Dit zijn juist de cruciale momenten die je eigenlijk niet wilt missen. Later vertelt het kind misschien niet meer goed wat er was, terwijl de emoties er nog steeds zitten. Emoties die zich opstapelen, kosten energie en kunnen voor een uitbarsting zorgen als het kind tussendoor niet wordt gehoord. Daarom wil je een kind de ruimte geven om te uiten wat er speelt. Ook wanneer er voor ouders of begeleiders even geen ruimte is. Maar hoe? Die tip komt later in deze blog.

3. Problemen eerder ontdekken

Stel je voor: je kind wordt op school gepest. Dat is natuurlijk verschrikkelijk. Nog erger is het wanneer je dit een hele lange tijd niet wist. Misschien merkte je wel dát er iets was, maar durfde je kind er niet over te praten. Hoe eerder jij problemen ontdekt bij je kind, hoe makkelijker het helpt om ze te bestrijden. Negatieve emoties, kunnen al snel heftiger worden wanneer ze onopgemerkt blijven. Een kind voelt zich daardoor alleen, niet gehoord en denkt dat anderen hem toch niet begrijpen. Hoe eerder je een probleem herkent, hoe beter je er wat tegen kunt doen.

4. Altijd een maatje bij de hand

Denk aan je eigen kindertijd: je had ongetwijfeld een favoriete knuffel, waar je misschien ook alles tegen vertelde. Hoe fijn was dat? Ook jouw kind haalt troost uit een knuffel. Een echte vriend, die je nooit in de steek laat als dat nodig is. En is de knuffel op een dag niet meer nodig? Dan zet je hem als aandenken ergens op een mooi plekje in huis. Voor altijd een mooie herinnering.

De Vertelknuffel

Wist je dat er een vertelknuffel bestaat? De Vertelknuffel is er voor je kind als hij hem nodig heeft. Bij hem kan je kind zich uiten. Vrij, want de knuffel luistert zonder oordeel. Je kind praat tegen de knuffel en neemt dat op als hij het ook aan jou wil laten horen. Het kind kan de knuffel ook vragen laten stellen, zodat hij zijn verhaal makkelijker en compleet kan verwoorden. Dit lucht op en helpt je kind ook over de drempel om later tegen jou te vertellen wat er aan de hand is. Bovendien heeft je kind in de Vertelknuffel een troostend maatje, die altijd luistert. Door de Vertelknuffel voelt je kind zich prettiger en kun jij hem passender begeleiden.

Nieuwsgierig geworden?

JA, ik wil een Vertelknuffel