— Wilma Kaptein —

5 Robotknuffels voor zorgintensieve kinderen

5 Robotknuffels voor zorgintensieve kinderen

Het is soms moeilijk om een zorgintensief kind te helpen. Het lukt hen vaak niet om emoties, zoals frustratie, angst of schaamte uit te spreken.  Dit heeft dit vervelende gevolgen...

Een kind krijgt dan bijvoorbeeld een woede-uitbarsting of laat ander negatief gedrag zien. Niet heel gek: het is natuurlijk ook heel frustrerend als je je niet kunt uiten, terwijl er toch van alles speelt. Een robotknuffel kan hierbij helpen. Hoe helpt een robotknuffel en welke knuffels zijn er allemaal?

Wat is een robotknuffel?

Kinderen missen de tijd om zich te kunnen uiten. Ouders en begeleiders hebben niet altijd de ruimte op een moment dat een kind zich graag wil uiten. Bijvoorbeeld omdat er ook andere kinderen zijn waar voor gezorgd moet worden. Of omdat de juiste hulp niet op het juiste moment geboden kan worden. Er zijn behoorlijke wachtrijen voor specialistische zorg, terwijl de frustraties bij het kind alleen maar opstapelen.

Lees ook: Wat is een zorgintensief kind en welke problemen komen daarbij kijken?

Een robotknuffel is een knuffel waar je kind mee kan praten. De emotie is er dan tenminste uit, op het moment dat dit het hardst nodig is. Veel kinderen vinden het daarnaast leuk om met knuffels te praten. Leuker dan met volwassenen. Een ze zullen daardoor gemakkelijker alles zeggen waar ze mee zitten, in plaats van een sociaal gewenst antwoord. Bij een sociaal gewenst antwoord, krijgt het kind nog niet helder wat er nu in hem rondraast en blijft hij met alle ingewikkelde emoties zitten.

Er zijn verschillende robotknuffels die voor zorgintensieve kinderen op de markt zijn gebracht. Welke zorgrobots zijn dat zoal?

Snurkey
Snurkey is een robotknuffel die eruit ziet als een vrolijke aap. Hij is ontwikkeld voor kinderen die bijvoorbeeld even alleen thuis zijn en wel behoefte hebben aan de stem van hun ouders. Ouders zingen bijvoorbeeld hun lievelings slaapliedje erop in of spreken iets liefs of kalmerends of
grappigs in, zodat het kind zijn ouders dichtbij voelt. Snurkey helpt om een kind makkelijker te laten slapen en is vooral gericht op de consument. Deze robot is bijvoorbeeld te koop via speelgoedzaken.

Tessa
Tessa is een zorgrobot en dus niet echt een knuffel. Tessa is een (bloem)poppetje, dat ergens neergezet kan worden, zoals op een kastje of tafel. Er is ook de mogelijkheid om er een plant in te plaatsen. Deze zorgrobot wordt voornamelijk aangeboden voor senioren die eenzaam zijn of moeite hebben met onthouden van afspraken. Tessa spreekt via een Google Home verbinding boodschappen uit op specifieke tijdstippen, bijvoorbeeld om iemand eraan te herinneren medicatie in te nemen. Ook worden er online boodschappen verstuurd door dierbaren familie of zorgprofessionals. Tessa wordt vooral door de ouderenzorg ingezet, maar zou zeker ook voor kinderen kunnen werken.

Zorgrobot Joy
De Zorgrobot Joy oogt meer als een knuffel dan Tessa. Joy ziet er namelijk uit als een kat en gedraagt zich ook zo. Deze zorgrobot wordt voornamelijk voor dementerende en eenzame ouderen of mensen met dementie ingezet. Joy reageert op aanraking. Hij spint en beweegt zijn kop. Er zijn verschillende standen mogelijk, zoals het uitzetten van het geluid. Hoewel Joy vooral voor ouderen wordt gebruikt, kunnen zorgintensieve kinderen er ook zeker baat bij hebben. Joy helpt als iemand zich onrustig of alleen voelt. De kat kan niet communiceren met de gebruiker en maakt dus alleen katachtige geluiden.

Robot Kaspar
Robot Kaspar is een robot die eruit ziet als een kind. Hij is vooral gericht op kinderen in het autisme-spectrum. Robot Kaspar heeft een paar simpele gezichtsuitdrukkingen, die autistische kinderen helpen om emoties te leren zien bij mensen. De sociale robot helpt kinderen te leren hoe blijdschap of verdrietig eruit ziet, zodat ze verschillende emoties leren herkennen. Robot Kaspar wordt gebruikt als aanvulling op begeleiding van een zorgprofessional.

Vertelknuffel SamBuddy
Vertelknuffel SamBuddy is de meest knuffelige en zachte knuffel van de vijf. De knuffel heet Sambuddy en heeft een vrije vorm, een beetje als een walvis, maar zonder duidelijke gezichtsexpressie. Dit stimuleert de fantasie van kinderen: elk kind ziet er weer iets anders in en geeft de knuffel ook een andere naam. SamBuddy is speciaal ontwikkeld voor zorgintensieve kinderen en hun ouders en begeleiders. Zorgvragen kunnen worden ingesproken, bijvoorbeeld door een begeleider. Er kan worden bepaald dat het antwoord wordt opgenomen, zodat zorgprofessionals hier gerichter mee aan de slag kunnen gaan. Maar ook een door ouders ingesproken verhaaltje of slaapliedje is heel eenvoudig. SamBuddy is uitwasbaar en wordt in Nederland zelf geproduceerd.

Keuze gemaakt?
Om echt te voldoen aan de zorgvragen die professionals en ouders hebben, hebben we uitvoerig onderzoek gedaan onder de doelgroep. Ben je benieuwd geworden naar Vertelknuffel SamBuddy?

JA, ik wil een Vertelknuffel