Vertelknuffel SAMbuddy

Vertelknuffel SAMbuddy

Vertelknuffel SAMbuddy met Computable Award

Vertelknuffel laat het hart spreken...

Deze zachte Vertelknuffel verbindt, biedt vertrouwen en een luisterend oor. Laat het kind zijn verhaal vertellen, luister het terug via de app en praat er daarna samen over verder.

Het is een hulpmiddel om de communicatie tussen het kind en volwassene te verbeteren.

De Vertelknuffel is ongeveer 30  x 30 centimeter en wordt gemaakt van zachte, gerecyclede en allergie-vrije stof door Atelier Unik in Breda. Dit is een naaiatelier voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Binnenin bevindt zich het 'hart' met de knoppen en app. De Vertelknuffel is niet met internet verbonden en alleen degene met toegang kan bij de opgenomen verhalen. Kies uit 3 varianten vulling:

  • een zachte vertelknuffel
  • een stevige vertelknuffel (voor ruwer gebruik)
  • een zware vertelknuffel (3 kg)

We verwachten dat een Vertelknuffel ongeveer vijf jaar meegaat, waarbij drie jaar updates en ondersteuning zijn inbegrepen.

SAMbuddy is geboren op 1 februari 2020, waarbij het idee is ontstaan tijdens de Epe Creaton.

Vertelknuffel-effect


Geeft inzicht in de hulpvraag

Verlaagt de spanning tussen kind en volwassene

Verhoogt het zelfvertrouwen van het kind

Reguleert verhoogde emotie en spanning

Boekt vroegtijdig resultaat tijdens behandeltrajecten


Lees de onderbouwing van het 'Vertelknuffel-effect'

bediening


gebruikerservaring

Vertellen kinderen hun dilemma’s aan een knuffel?

Hieronder een aantal ervaringen vanuit testen die we deden:

Kinderen met meervoudige verstandelijke beperking gebruikten de Vertelknuffel als tussenpersoon, omdat ze daardoor meer rust vonden hun om eigen woorden te kiezen op hun eigen moment;

Leerden een aantal kinderen, door eerst in te spreken, hoe ze een dilemma met een volwassene kunnen bespreken. Waarna ze zelf eerder hun verhaal rechtstreeks durfven te doen;

Kwam een ‘trauma’ er midden in de nacht uit, waarvan het kind zelf ook wel aanvoelde, dat ze hierover moest gaan praten;

Werkte de stem van moeder gerustellend zodra een meisje met down-syndroom ‘s nachts wakker werd en even naar een ingesproken verhaaltje van moeder kon luisteren. Ze maakte voor de knuffel zelfs een eigen bedje van een schoenendoos;

Kalmeerde een kind, door even tegen de Vertelknuffel 'uit te razen', nadat hij boos was, omdat er door de leerkracht niet was ingegaan op zijn verhaal in de klas.

privacy

Privacy en de Vertelknuffel… hoe zit dat eigenlijk?

Het gaat hier om kinderverhalen. Die wil je niet jaren later ergens online terughoren. Daar wil je absolute controle over!

Wat is de Vertelknuffel?

De Vertelknuffel wordt ingezet voor zorgintensieve kinderen. Het kan voor hen lastig zijn zich goed te verwoorden. Ook willen ze soms juist praten wanneer het even niet zo goed uitkomt. ‘Later’, werkt dan niet. De emoties zijn er nu. Een zorgintensief kind dat zijn emoties niet goed kan uiten, kan gefrustreerd raken.

Hoe werkt het?

De Vertelknuffel kan audio afspelen die van tevoren is opgenomen. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn die aan het kind worden gesteld. Ook kan het verhaal dat het kind vertelt worden opgenomen. Zo kan een ouder of een zorgverlener dit later terugluisteren.

Het kind kan z'n verhaal zelf opnemen op de knuffel. Zo lang en wanneer het maar wil. De gever van de knuffel kan door verbinden met de app de verhalen terugluisteren. Deze app staat alleen op de knuffel en benader je via een beveiligde,  offline wifi-verbinding met unieke toegangscode.

Maar... Het betreft hier dus kinderverhalen. Die wil je niet jaren later ergens online terughoren. Daar wil je absolute controle over.

Geen verbinding met het internet

Daarom is de Vertelknuffel niet met internet verbonden en kan alleen degene met toegang tot de Vertelknuffel, de verhalen terugluisteren tot maximaal een meter of 20 van de knuffel. Dat is ook de reden dat de knuffel niet geautomatiseerd terug praat. Daar heb je zware spraak-software voor nodig die alleen via een internetverbinding werkt. Dat willen we nu niet.

Opnames blijven in de knuffel

De opnames worden opgeslagen in het 'hart' van de knuffel en kun je er fysiek niet afhalen. Niet alles hoeft opgenomen te worden. Als een kind de opnameknop niet ingedrukt houdt, wordt er niets opgenomen. Een kind kan er dus ook voor kiezen om een heel verhaal te vertellen, zonder dat het wordt opgenomen.

De knoppen liggen dieper de behuizing, wat er voor zorgt dat er niet zomaar iets per ongeluk opgenomen als de knuffel met de knoppen op een harde ondergrond ligt... Door de verhoogde behuizing kun je de knoppen overigens wel goed door de stof heen voelen.

Waarom toch een download-knop?

Via de app kun je de ingesproken verhalen eenvoudig wissen. Maar je kunt ze ook downloaden naar je computer… Oei! Hoor ik je denken… en terecht, want zodra je download neem je de verantwoordelijk voor de opnames over van de Vertelknuffel.

Waarom dan toch een download-knop?

Opnames kunnen relevant zijn bij de behandeling van bijvoorbeeld trauma’s. Zo spraken wij ooit met Philadelphia Zorg over dat kinderen hun trauma vaak aan meerdere instanties moeten vertellen. Een zwaar proces voor het kind. Zo’n opname kan dit beperken, evenals de resterende client-gesprekken om het trauma te achterhalen….In dit voorbeeld gaan we dan wel uit van professionele hulpverleners die weten wat ze doen.  Opnames van verhalen kunnen ook een toevoeging zijn aan een EPD (Electronisch Patienten Dossier).

Zie de Vertelknuffel als hulpmiddel en maak duidelijke afspraken

We sluiten daarmee mogelijk privacy-misbruik van de Vertelknuffel niet uit. Dat zou onrealistisch zijn. Deze Vertelknuffel is geen speelgoed. Het vertrouwen tussen het kind en de gever van de knuffel is ‘key’. En kinderen zijn intuïtief sterk: als t kind de gever niet vertrouwt, zal 't weinig loslaten.

Maak daarom duidelijke afspraken over de opnames. Zorg dat het kind begrijpt waarom het zelf opnames kan meken en wie deze beluistert. Het belangrijk dat niet iedereen zomaar de app kan openen. Laat de toegangscode dan ook niet rondslingeren of pas deze desgewenst aan via de app.

Meerdere kinderen op 1 knuffel

De knuffel is ook uitgerust met een pasjes-lezer (RIFD). Hierdoor kunnen meerdere kinderen hun eigen verhalen- en vragen-omgeving hebben op 1 knuffel. Middels het pasje van het kind, kun je dan alleen zijn of haar opnames terug luisteren.

We hebben we de Vertelknuffel door een beveiligingsexpert laten controleren en daar waar nodig, de beveiliging versterkt. Uiteraard willen we zoveel mogelijk vragen hierover wegnemen. Dus laat het ons vooral weten als je je zorgen maakt over de Privacy. En misschien leid je vraag naar verbeteringen in de knuffel?

Kijk hier voor een uitgebreide toelichting van de technische privacy-aspecten.

Nieuw prototype ontwerp Siem de Zon

4 Leerlingen van het Melanchton College in Berschenhoek hebben een nieuwe vorm knuffel ontwikkeld: Siem de Zon. Het is nog een prototype, maar er is zeker interesse om de vorm van een zon op te nemen in de collectie....

Artikel: De Vertelknuffel als geduldige vriend

— Klik-magazine / Mariët Ebbinge —

'Klik-magazine', het kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg interviewde ons en schreef een integer verhaal over de essentie van de Vertelknuffel.

Yes!Delft Pitch: Een rustig kind...

“Uniek buitenbeentje met een betekenisvolle missie en veelzijdige oplossing” was wat diverse partijen Lex en mij teruggaven, na een geslaagde pitch met 8 andere, super gedreven, sociale startups bij Yes!Delft. Bekijk hier onze pitch:

Vertelknuffel goes International!

De Vertelknuffel is even op reis naar De World Expo in Dubai!

Samen met Nick van Breda vraagt Sambuddy daar aandacht voor het kind dat gehoord wil worden. In gesprek met diverse internationale organisaties merken we ook daar veel interesse in onze Vertelknuffel, die overigens alle talen spreekt.

Lezing in VR op Event van Stichting ICTU

Nick van Breda en Raoul Postel hebben op het Inspiratiefestival van Stichting ICTU, de ict-organisatie van de overheid, een mooie lezing gegeven over de de ontwikkeling van de Vertelknuffel Sambuddy. Deze werd als livestream uitgezonden naar de bezoekers, maar men kon deze lezing ook in Virtual Reality bijwonen. Veel dank aan ICTU voor deze prachtige gelegenheid!

WINNAAR Computable Awards!

Team Vertelknuffel Sambuddy is in 2021 uitgeroepen tot winnaar van de Computable Awards in de categorie onderwijs!

Vertelknuffel interview op Radio 1

Nick van Breda (SamBuddy) is door NPO Radio 1 uitgenodigd om te vertellen over de Vertelknuffel....

Een thuis voor laatste prototypes!

Vandaag een Vertelknuffel mogen overhandigen op de basisschool Oscar Romero (RVKO) in Rotterdam Crooswijk. En... de laatste van 10 prototype-knuffels, is bezorgd bij het HU-LAB van de Hogeschool Utrecht....

Pitch bij High Tech NL 'Dragons meet robots, IoT en AI'

Eind januari 2021 hebben we Vertelknuffel SamBuddy gepitched bij Dragons meet Robots, IoT en AI in Eindhoven....

Research Social Robotics

De Vertelknuffel wordt inmiddels ook als effectief onderzoeks-product gebruikt door de onderzoeksgroep Social Robotics van de Hogeschool Utrecht....

Twee knuffels overgedragen aan Zorgorganisatie Schakelring/MijZo, Waalwijk

Vandaag 2 prototype Vertelknuffels overgedragen aan Zorgorganisatie Schakelring/MijZo. Wij zijn heel blij dat zij gaan testen of ook ouderen blij worden van deze knuffel...

Eerste Knuffel overgedragen aan Basischool Anne de Vries, Epe

Vandaag is de eerste Vertelknuffel overgedragen aan Basisschool Anne de Vries in Epe in de persoon van initiatiefneemster Joanne Coes.

10 Pilot-Partners

Om dit prototype te vertalen naar een prachtig product, werken we samen met een tiental Pilot-partners die allemaal een prototype hebben aangeschaft....

Startup & Running met de Knuffelfabriek!

Proud to present de VertelKnuffel SamBuddy voor Onderwijs & Zorg! Naast het doel om kinderen makkelijk hun verhaal te laten doen tijdens emotionele momenten, gaat de productie van de knuffel ook werkgelegenheid verschaffen aan mensen met een verstandelijke beperking bij de Knuffelfabriek!